среда, 10 октября 2012 г.

Ефект метелика

Ефект метелика 

або як не запізнитися на все життя...


Раніше я вважав так: "Хто хоче - той шукає можливості, хто не хоче - шукає причини". Я був упевнений, що це ствердження діє в 99.9% випадків, але останнім часом моя думка злегка змінилася чи ні, - швидше еволюціонувала.
   Ви ніколи не замислювалися про причини, чому одні люди ведуть блоги, пишуть подкасти, вебкасти, виступають на заходах, а інші обмежуються лише їх переглядом та іноді скупим коментуванням? Такими причинами можуть бути мінімальні знання по сабжу, відсутність досвіду виступу і т.д. Відсутність інтересу, розуміння корисності самого процесу деятельностті і лінь також можуть бути такими причинами, але зараз не про них.
   Як я став помічати, головною причиною є острах бути осміяним, страх припуститися помилки і виглядати безглуздо в очах громадськості, а часто просто панічний страх перед аудиторією.
Після декількох бесід з різними людьми я зрозумів, що вони і раді були б щось написати чи зробити, але ... бояться негативної реакції «великих і страшних гуру», якими просто переповнений наш інтернет. На форумах - боязнь помилитися і дати неправильну відповідь, на виступі - боязнь бути осміяним присутніми, при здачі сертифікацій - боязнь завалити тест і отримати багато промінчиків єхидства в стилі «а говорив, що розумний».
У підсумку маємо наступну логіку: менше свічуся - менше проблем. Це в корені невірний підхід. Адже будь-який досвід, навіть негативний - це досвід. За себе можу сказати, що негативного досвіду у мене набагато більше, ніж позитивного, і при цьому чудово віддаю собі звіт в тому, що без нього все було б по іншому.
Давайте розглянемо деякі типові сценарії.
1. Я не буду перекладати цю статтю, тому що не знаю англійську мову досконало і можу помилитися
Помилка лише в тому, що ви не перевели цю статтю. По-перше, багато хто взагалі не знають іноземну мову (багато хто навіть свій не знають), а по-друге, написавши 5 безглуздих перекладів, ви гарантовано побачите результат на шостому чи сьомому перекладі.
2. Я напишу, а раптом це нікому не буде цікаво?
Цікаво, а як ви дізнаєтеся це, нічого не написавши?
3. Це всі знають!
За спостереженнями, основна відвідуваність припадає на статті типу «щось для чайників», «як налаштувати пошту», «як сходити в туалет», в той час коли складні технічні статті читають дуже мало. Тому якщо ви напишіть щось маленьке і корисне, то напевно вам скажуть дякую.
Термін «ефект метелика» позначає властивість деяких хаотичних систем, коли незначний вплив на систему може мати великі і непередбачувані ефекти небудь в іншому місці і в інший час. Таким чином, випадкова публікація в блозі може привести до вас роботодавця, допоможе знайти колегу або партнера, виступ може позитивно вплинути на вашу майбутню діяльність, а випадкове знайомство - повністю змінити ваше життя.
Головне - побороти свій страх, і дуже скоро ви побачите, що самі є страшним і неповторним гуру :)

Комментариев нет:

Отправить комментарий