понедельник, 26 ноября 2012 г.

Медитація дозволяє ефективно поліпшити концентрацію уваги

Медитація...

  Нове дослідження показує, що медитативна практика дозволяє не тільки розчиняти напруженість, пригніченість, тривогу, а також дозволяє збільшити творчий потенціал і гармонізувати настрій.
  На думку дослідників, медитація є приголомшливу техніку для поліпшення концентрації і зміцнення духовної стійкості, уваги і волі.



 Провідний автор дослідження, Кетрін Маклін з Каліфорнійського університету в Девісі, надихнулася буддійськими ченцями, які в навчанні медитації проводять цілі роки.

 
Прагнучи оцінити вплив регулярних медитацій на розумові здібності, вчені запросили групу з 60 осіб із середнім віком близько 49 років.

 
Учасники були розділені на дві групи. Одна група приєдналася до 3-місячним медитаційні самоти в Колорадо з Аланом Уоллесом, вчителем медитації і буддійським вченим, у той час як друга діяла в якості контрольної групи.

 
Жоден з учасників не був новачком у медитативної терапії - всі з них раніше провели в самоті, принаймні, 3-5-10 днів.

 
У рамках дослідження, учасники тричі проходили 30-хвилинний комп'ютерний тест, в ході якого вони спостерігали на екрані мелькають лінії.

 
Більшість ліній володіли однаковою довжиною, але іноді з'являлися і більш короткі.

 
Завдання була спрямована на те, щоб виміряти, наскільки добре випробувані могли помічати дрібні візуальні відмінності і підтримувати візуальну увагу.

 
Від них вимагалося, щоб вони швидко реагували натисканням клавіші миші комп'ютера, коли вони вловлювали будь-яку різницю.

 
Дослідники відзначили, що, оскільки навчання прогресувало, тривалість концентрації уваги учасника поліпшувалася. Медитація допомагала їм досить легко відзначати найбільш дрібні відмінності.

 
Це удосконалення у виконанні було очевидно по закінченні п'яти місяців після завершення програми. Але найбільш сильно воно проявлялося у тих, хто практикував медитування в щоденному режимі.
Люди можуть думати, що медитація є чимось, що змушує вас почувати себе добре і дає можливість бути в мирі з самим собою. Вони порівнюють медитаційний рітріт з відпусткою або канікулами. Ось, що думають люди, поки вони не спробують цього. Але потім ви розумієте, яку метаморфозу несе з собою те, коли ти просто сидиш і осмислюєш щось, не відволікаючись ні на що.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий